Predstavljanje knjige „Nevidljivi neprijatelj. Variola vera 1972“

U utorak, 17. siječnja 2023., u 17.00 sati održat će se predstavljanje knjige Nevidljivi neprijatelj. Variola vera 1972 autorice prof. dr. sc. Radine Vučetić.

Svi zainteresirani događanje će moći pratiti putem Zoom-platforme:

https://us06web.zoom.us/j/84640839051?pwd=a1FuZjEyd2dDYXFNWjNWUWkwbWxLZz09

Događanje će biti održano u sklopu internog znanstvenoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Osijeku „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“.

O KNJIZI:

U proljeće 1972. Jugoslaviju je zahvatila epidemija velikih boginja, posljednja epidemija te bolesti u Europi. Pojava smrtonosnog virusa, kojeg nije bilo 42 godine u Jugoslaviji, bila je dramatični izazov za socijalistički zdravstveni sustav. Analiza odgovora države na najveću zdravstvenu krizu u povijesti socijalističke Jugoslavije istovremeno pokazuje i vrline i mane jugoslavenskog sustava i države. Pogled na tri mjeseca epidemije pokazuje kako je funkcionirao zdravstveni sustav u Jugoslaviji, kako je funkcionirala država (spremnost države i odgovor na krizu), kakav je bio međunarodni/hladnoratovski položaj Jugoslavije, kakav je bio položaj Kosova i muslimana u Jugoslaviji, kakav je bio odnos među republikama i kako su međurepubličke napetosti utjecale na suzbijanje epidemije, kako je na tu najveću zdravstvenu krizu reagirao Josip Broz Tito, kako su o epidemiji izvještavali medij, kako je epidemija utjecala na turizam i ekonomiju SFRJ-a; i na kraju – kako je utjecala na obične ljude.

O AUTORICI:

Radina Vučetić redovna je profesorica i voditeljica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U fokusu su njezinih istraživanja povijest 20. stoljeća, američke studije, Hladni rat, kulturna i društvena povijest Jugoslavije. Autorica je knjiga Koka-kola socijalizam. Amerikanizacija jugoslovenske popularne kulture šezdesetih godina XX vekaNevidljivi neprijatelj. Variola vera 1972Monopol na istinu: Partija, kultura i cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina XX vekaEvropa na Kalemegdanu: „Cvijeta Zuzorić“ i kulturni život Beograda 1918-1941Vreme kada je narod govorio: Odjeci i reagovanja u Politici, 1988-1991 (suautorica s Aljošom Mimicom). Suurednica je knjiga Tito in Africa: Picturing Solidarity i Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia te autorica više desetaka znanstvenih članaka.

Izvor za iskorištenu fotografiju: MARINA LOPIČIĆ/Espreso