Predavanje „Andrija Štampar, zdravlje i društvo“

U petak, 16. prosinca 2022., u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (učionica 54, II. kat) održat će se drugo javno predavanje i rasprava u sklopu internog znanstvenoistraživačkog projekta „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“. Predavanje pod nazivom „Andrija Štampar, zdravlje i društvo“ održat će dr. sc. Željko Dugac s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavod za povijest i filozofiju znanosti. Ulaz je za sve zainteresirane slobodan. Predavanje će se moći pratiti i putem YouTube-kanala projekta. Više informacija o projektu moguće je pronaći na njegovoj službenoj mrežnoj stranici https://dib.ffos.hr/.

O PREDAVANJU:

Zdravlje i društvo nalazili su se u središtu zanimanja dr. Andrija Štampara (1888. – 1958.), reformatora javnog zdravstva u Kraljevini Jugoslaviji te jednog od idejnih tvoraca Svjetske zdravstvene organizacije nakon Drugog svjetskog rata. U predavanju će biti prikazan Štamparov utjecaj na oblikovanje javnozdravstvenih funkcija te njegov odnos spram uloge medicine u društvu.

O PREDAVAČU:

Željko Dugac znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju i naslovni izvanredni profesor. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci s temom iz povijesti medicine. Uz to magistrirao je na području biologije – biološke antropologije s temom vezanom uz proučavanje narodne medicine. Doktorsku disertaciju obranio je na području biomedicinskih znanosti i zdravstva s temom iz povijesti javnog zdravstva. Radi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zavodu za povijest i filozofiju znanosti. Bio je voditelj više znanstvenih projekata Ministarstva znanosti i  Hrvatske zaklade za znanost, kao i stipendist Rockefellerova arhivskog centra u New Yorku, Švicarske nacionalne zaklade za znanost i londonskoga Wellcome instituta za povijest medicine pri University Collegeu u Londonu. U svojim istraživanjima bavi se različitim područjima povijesti zdravstva i medicine te poviješću i filozofijom znanosti. Autor je brojnih znanstvenih studija i knjiga.